Fideliter Könyvelő és Könyvvizsgáló Kft.
Fideliter Kft.

Akiknek július 1-jétől nem jár családi pótlék

 

 

  • Azok az érettségizett gyerekek, akik érettségi után nem tanulnak tovább, teljes egészében kikerülnek az ellátás hatálya alól. Július 1-jétől nem jár utánuk a családi pótlék, továbbá ha van testvér, akkor a testvér(ek) esetén számítandó pótlék összegének nagyságánál sem kell figyelembe venni a létszámban. (Pl. ha van 2 kisebb gyerek, akkor azokra annyi családi pótlék jár gyerekenként, mint egy 2 gyermekes család esetén, hiszen a család már valóban "2 gyermekes", tekintettel arra, hogy az érettségizett harmadik gyerek felnőtté vált.)

  • Ha az érettségizett gyermek a továbbiakban OKJ-s képzésben vesz részt, és még nem töltötte be a 20. életévét, akkor a családi pótlék továbbra is jár utána a szülőknek.

  • Ha felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatára felvételt nyert, és beíratkozott, a családi pótlék ugyan ne jár utána, de ha vannak testvérei, az azok után járó családi pótlék 1 gyermekre számított nagyságát úgy kell megállapítani, mintha még a szóban forgó nappalis hallgató is jogosult lenne.

 

 

 

Szükség van-e az igényjogosultság lemondására?

 

 

 

Az érettségi tényéről az oktatási hivatal értesíti a Magyar Államkincstárat, így amennyiben a jogosultság megszűnik, a Kincstár leállítja a folyósítást. Azonban amennyiben a gyermek felvételt nyert valamely felsőoktatási intézmény nappali tagozatára, ezt a tényt igazolni kell a MÁK felé. Érdemes az igazolást minél előbb beszerezni, mert az igény visszamenőleges érvényesítésére csak 2 hónapig van lehetőség. Amennyiben az igazolás benyújtása októberben történik, az emelt családi pótlék érvényesítésére a testvérek vonatkozásában már csak augusztusra és szeptemberre lesz lehetséges visszamenőleg, a július hónap elvész.

 

 

 

Meddig folyósítja a Magyar Államkincstár a családi pótlékot?

 

 

 

A családi pótlékot mindig a tárgyhót követően folyósítják, bankszámlára történő utalás esetén 3-áig, postai kézbesítés esetén 10-éig. Tehát a július elején kézhez kapott családi pótlék meg a június hónapra jogosan járó összeg, nem kell tartani attól, hogy azt később visszakérhetik.

 

 

 

Kapcsolat a családi adókedvezménnyel:

 

 

 

Abban az időpontban, amikor a családi pótlékra való jogosultság megszűnik, a családi adókedvezményre való jogosultság is megszűnik. Tehát az után a gyermek után, aki június 30-án leérettségizett, és nem vesz részt a továbbiakban OKJ-s képzésben (tehát nem jogosult már a családi pótlékra), nem vehető igénybe rá a családi adókedvezmény sem. Azonban a testvérek vonatkozásában az eltartottak számába továbbra is beleszámít, tehát az egy gyermekre járó összeg megállapításánál a létszámban figyelembe kell venni.

Logo visszahvs
Fideliter Kft.

Telefon:
+3670/4533639,
+3670/4533640
e-mail: fideliter.kft@gmail.com cím:
1135 Budapest,
Fáy u. 64-66. C/1/4.
térkép: kattintson
© 2014 Minden Jog fenntartva Fideliter Kft.
Kulcs-Soft - gyviteli szoftverek
ProSign honlapkészítés