Fideliter Könyvelő és Könyvvizsgáló Kft.
Fideliter Kft.

Visszamenőleges iparűzési adó levonás

 

 

Az állami adóhatóság ugyanakkor a 2006. évre és az azt megelőző évekre vonatkozó ellenőrzése során következetesen az adótartozás ezen időpontot megelőző fogalmát alkalmazta.

 

Az adózás rendjéről szóló többször módosított 2003. évi XCII. törvény (Art.) 178. § 4. pontja tartalmazza az adótartozás fogalmát. Ezen fogalom az Art. 2007. november 16.-i hatályú módosításával megváltozott, a törvénymódosítás bevezette a nettó adótartozás fogalmát, azaz a nyilvántartott adótartozás összegét csökkenteni kell az ugyanazon adóhatóságnál nyilvántartott túlfizetés összegével.

 

Az állami adóhatóság ugyanakkor a 2006. évre és az azt megelőző évekre vonatkozó ellenőrzése során következetesen az adótartozás ezen időpontot megelőző fogalmát alkalmazta. Rendre megállapította, hogy nem volt jogos a helyi iparűzési adó levonása a társasági adó alapjából, ha az adózónak valamely adónemben tartozása is volt, függetlenül attól, hogy az adó folyószámlák összesített egyenlege túlfizetést mutat.

 

Az adóhatóság a közelmúltban Legfelsőbb Bírósági ítéletek hatására visszavonta azon állásfoglalását, hogy a nettó adótartozás fogalmát nem lehet visszamenőleg alkalmazni.

 

Ezért azon adózók, akik terhére az adóhatóság e fogalom szűkebb értelmezése folytán 2006. évre, illetve az azt megelőző adóévekre adóhiányt állapított meg, a Legfelsőbb Bíróság ítéletének alapján visszakaphatják a NAV területileg illetékes adóhatóságától az a korábban ezen indok alapján megállapított adóhiányt és szankcióit (bírság, pótlék).

 

(Forrás: Saldo)

Logo visszahvs
Fideliter Kft.

Telefon:
+3670/4533639,
+3670/4533640
e-mail: fideliter.kft@gmail.com cím:
1135 Budapest,
Fáy u. 64-66. C/1/4.
térkép: kattintson
© 2014 Minden Jog fenntartva Fideliter Kft.
Kulcs-Soft - gyviteli szoftverek
ProSign honlapkészítés