Fideliter Könyvelő és Könyvvizsgáló Kft.
Fideliter Kft.

Cégátvilágítás

 

 

A vizsgálattal három esetben találkozhatnak az adózók: cég alapításakor, ha a vezető tisztségviselő, vagy a többségi befolyással rendelkező tag személye megváltozik, illetve ha az eljárást az alapítani tervezett cég leendő vezető tisztségviselője vagy tagja az e célra szolgáló adatlap állami adóhatósághoz történő benyújtásával kéri.Minden esetben a cég többségi vagy minősített befolyással rendelkező tagjainak és a vezető tisztségviselőinek az adózási előéletét veszi górcső alá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

 

A törvény által meghatározott feltételek fennállnak, az adóhatóság az adószám megállapítása iránti kérelmet el kell, hogy utasítsa, illetve már működő cég esetében az akadály elhárítására szólítja fel a céget.Ennek eredményeként ez év elejétől kezdve 12311 cégbejegyzésre kötelezett szervezetből 419 nem kezdhette meg „céglovagi” tevékenységét, mert a NAV jogerősen elutasította az adószám megállapítása iránti kérelmüket. A működő cégek vezető tisztségviselői, illetve tagjai személyében bekövetkezett változások körét is tekintve, 3028 esetben merült fel olyan akadály, amelynek következtében az állami adóhatóságnak az eljárást le kellett  folytatnia.Azoknál a cégeknél, amelyek – az adóregisztrációs eljárás próbáját kiállva – adószámot kaptak, részletes kockázatelemzési eljárást végez a NAV. Ennek során eddig közel 4 ezer kérdőívet küldött ki az adózó által végezni kívánt tevékenység személyi, tárgyi és pénzügyi feltételei meglétének elemzése céljából.

 

Március közepéig közel 700 kérdőívet küldtek vissza az adózók, az esetek többségében teljes körűen kitöltve, mely alapján közel 200 ellenőrzés elrendelésére született javaslat. Eddig 53 esetben került sor adószám felfüggesztés vagy törlés kezdeményezésére abból az okból, hogy az adózó a kérdőívet nem küldte vissza, illetve a revízió a megadott címen nem találta meg az adózót.

 

(Forrás: NAV portál)

Logo visszahvs
Fideliter Kft.

Telefon:
+3670/4533639,
+3670/4533640
e-mail: fideliter.kft@gmail.com cím:
1135 Budapest,
Fáy u. 64-66. C/1/4.
térkép: kattintson
© 2014 Minden Jog fenntartva Fideliter Kft.
Kulcs-Soft - gyviteli szoftverek
ProSign honlapkészítés